De tweedeOver het zijn en krijgen van een tweede kind

‘Vraag iemand waarom hij of zij een kind wil, en het antwoord is waarschijnlijk een lastig te ontwarren kluwen van verlangen, nieuwsgierigheid en iets met de natuur. Vraag waarom iemand er nóg een zou wensen, en de reden is doorgaans een stuk eenvoudiger. ‘Je eerste kind’, hoorde ik toen ik rond en zwaar en hoogzwanger was, ‘je eerste kind krijg je voor jezelf. Maar de tweede, die krijg je voor de eerste.’

Herinner jij je eerste keer nog? Grote kans dat je je tweede keer vergeten bent. Want voor tweede keren hebben we meestal weinig woorden.

Dat besefte ik toen ik voor de tweede keer in verwachting was. Over het ouderschap en de komst van een eerste kind zijn boekenkasten volgeschreven, maar over de tweede gaat het zelden. En dat terwijl twee kinderen krijgen de norm is.

Hoe is het om een kind te krijgen wanneer je er al een hebt? En wat betekent het om de tweede te zijn in een wereld die draait om winnaars en de primeur?

De tweede gaat over het verlangen naar herhaling, hoe kinderen ingrijpen op de tijdsbeleving van hun ouders, de strijd en liefde tussen broers en zussen en de mythes en waarheden rondom geboortevolgorde.

De Correspondent, februari 2019

‘De hardste denker over de zachtste onderwerpen’

Marja Pruis

‘Een feest der herkenning’

Nina Pierson

‘Een origineel en verrassend boek’

Niña Weijers